Canberra, 24. ožujka 2020.

OBAVIJEST HRVATSKIM DRŽAVLJANIMA U AUSTRALIJI I NOVOM ZELANDU

Odluka australskih vlasti da se do daljnjeg svim stranim državljanima zabrani ulazak u zemlju stupila je na snagu, a obzirom da se odnosi i na putnike u tranzitu, ista je izazvala nezadovoljstvo mnogih putnika iz Europe koji iz Novog Zelanda preko Australije putuju prema svojim domovima.

HRVATSKE DRŽAVLJANE OBAVJEŠTAVAMO DA JE AUSTRALSKA VLADA POČEVŠI OD 24. OŽUJKA U 12 SATI AEDST PRODUŽILA DOZVOLU TRANZITA PREKO AUSTRALSKIH ZRAČNIH LUKA ZA 48 SATI (ISTIČE 26. OŽUJKA U 12 SATI AEDST).

To bi trebalo omogućiti da hrvatski, ali i svi ostali EU državljani, koji putuju iz Novog Zelanda, slobodno tranzitiraju preko Australije na svom putu do Europe uz uvjet da se tranzit odvija tijekom istog dana i samo u međunarodnom tranzitnom prostoru, te da putnici u posljednjih 14 dana nisu boravili u Kini, Koreji, Iranu ili Italiji. Izvan ovog roka svaki tranzit preko australskih zračnih luka bit će podložan zasebnom razmatranju. Isto se odnosi na tranzite iz svih ostalih destinacija.

Stoga svim hrvatskim državljanima koji se trenutno nalaze u Australiji ili Novom Zelandu, a namjeravaju se vratiti u Republiku Hrvatsku, preporučujemo da što prije krenu na put kako bi izbjegli moguće neugodne situacije.

Ako se nađete u situaciji prekinutog redovnog prometa, javite se Veleposlanstvu u Canberri, Generalnim konzulatima u Sydneyu ili Melbournu i Konzulatu u Perthu http://www.mvep.hr/hr/predstavnistva/australija-canberra,3.html#p