Canberra, 24. ožujka 2020.

OBAVIJEST HRVATSKIM DRŽAVLJANIMA NA NOVOM ZELANDU – DOLAZAK U ZRAČNU LUKU AUCKLAND, VIZE, SAMOIZOLACIJA

U smislu sprječavanja širenja zaraze virusom COVID-19 Vlada Novog Zelanda uvela je niz mjera, između ostalog i one o ograničavanja kretanja. U nastavku donosimo glavne poruke vezane za odlazna putovanja stranih državljana i reguliranje njihovog statusa u državi.

Stranim državljanima bit će omogućeno korištenje domaćih avionskih linija radi dolaska u Auckland i nastavka putovanja na međunarodnim letovima, dok god isti prometuju, uz uvjet da imaju potvrđene letove do svojih destinacija.

Također, pristup međunarodnom terminalu u Aucklandu imat će samo putnici s valjanom putnom ispravom i potvrđenom avionskom kartom.

Strani državljani mogu otputovati s Novog Zelanda prije isteka 14-dnevne izolacije ukoliko nemaju simptome ili dijagnozu infekcije. Samoizolacija je obvezna u očekivanju rezultata testiranja, dijagnozi infekcije kao i u slučajevima kad je indiciran nedovoljni oporavak nakon preboljele infekcije.

Kako bi se izbjegle situacije nezakonitog boravka u Novom Zelandu svi strani državljani kojima radi novonastalih okolnosti i teškoća s povratkom kući ističe viza, pozivaju se da žurno zatraže produženje vize. Do donošenja odluke automatski će se izdati privremena viza.

Sve aktualne informacije nalaze se na posebnoj stranici https://covid19.govt.nz/