Sydney, Canberra, Melbourne, Adelaide, Port Lincoln, Auckland, Rotorua, Wellington, 12. kolovoza 2017.

DRŽAVNI POSJET PREDSJEDNICE REPUBLIKE HRVATSKE KOLINDE GRABAR-KITAROVIĆ AUSTRALIJI I NOVOM ZELANDU

Tijekom desetodnevnog državnog posjeta Australiji i Novom Zelandu Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović održala je niz sastanaka s najvišim državnim dužnosnicima, poslovnom i znanstvenom zajednicom  te sudjelovala u prigodnim protokolarnim aktivnostima. Posjet je ujedno bio prilika i za susrete s hrvatskom zajednicom koji su, kao i službeni državni sastanci i susreti, protekli u duhu prijateljstva, poštovanja i suradnje.

U Australiji je domaćin Sir Peter Cosgrove, glavni guverner za visoku gošću priredio svečani doček nakon kojeg je uslijedio sastanak te državni ručak u čast Predsjednice s uglednicima iz redova australskog društva, osobito onih hrvatskog podrijetla, dok je u Aucklandu Predsjednicu na isti način dočekala glavna guvernerica Dame Patsy Reddy. Održani su i sastanci s premijerima dviju država – Malcolmom Turnbullom i Billom Englishom, a u Australiji i s predstavnicima oporbene Laburističke stranke te predsjednicima Senata i Zastupničkog doma u Saveznom parlamentu. U svakoj od australskih saveznih država koje je posjetila Predsjednica se susrela s guvernerima – Davidom Hurleyem (Novi Južni Wales), Lindom Dessau (Viktorija), Hieuom Van Lejem (Južna Australija) te predsjednicima vlada Danielom Andrewsom (Viktorija) i Jayom Weatherhillom (Južna Australija).

Zajedno s predsjednikom Hrvatske gospodarske komore Predsjednica Grabar-Kitarović je u Sydneyu sudjelovala na radnom ručku i gospodarskom forumu s vodećim australskim gospodarstvenicima u organizaciji Europsko-australskog poslovnog vijeća (EABC) i Parlamenta Novog Južnog Walesa te je nazočila potpisivanju sporazuma o suradnji između HGK i 4 mješovite australsko-hrvatske trgovačke komore. U Port Lincolnu se upoznala s gospodarskim potencijalom ovog malog južno-australskog grada koji je međutim nadaleko poznat po lovu i uzgoju tune, a u unutrašnjosti Novog Zelanda obišla je najveću geotermalnu elektranu na svijetu Ngatamariki te posjetila najveći novozelandski maslinik u vlasništvu novozelandske obitelji Simunovich, koja je hrvatskog podrijetla.

U Sydneyu je Predsjednica posjetila Sveučilište Macquarie u okviru kojeg se dugi niz godina održava program hrvatskih studija te je za studente i goste održala prigodno predavanje i otvorila izložbu o arheološkom projektu Bribirska Glavica na kojem su sudjelovali i australski studenti i stručnjaci. U Melbourneu je posjetila Sveučilište te nazočila potpisivanju sporazuma o suradnji sa Zagrebačkim sveučilištem i obišla cijenjeni znanstveno-istraživački Institut Bio21. U Canberri je na Australskom institutu za međunarodne odnose održala predavanje o hrvatskoj vanjskoj politici. 

U svim gradovima koje je posjetila Predsjednica Grabar-Kitarović se, uz srdačni i razdragani doček, susrela s hrvatskom zajednicom na prigodnim misama, ručkovima, večerama ili primanjima.

Također je u  Vojnom memorijalu u Canberri položila vijenac u znak poštovanja prema svim palim australskim vojnicima kroz povijest te u Nacionalnom arboretumu posadila drvo u znak uzajamnog prijateljstva.

Na Novom Zelandu, u mjestu Rotorua upoznala se s oglednim novozelandskim primjerom očuvanja prirodnih bogatstava te nasljeđa tradicionalnih maorskih običaja i zanata, a u Nacionalnoj biblioteci u Wellingtonu s temeljnim dokumentima na kojima počiva suvremeno novozelandsko društvo.